Forskning

Norge sjette største nasjon innenfor fiskeri- og havbruksforskning

Norge er generelt en liten forskningsnasjon i global målestokk, men en betydelig bidragsyter innenfor fiskeri- og havbruksforskning. De norske artiklene på fagfeltet er også sitert betydelig over verdensgjennomsnittet – kun Storbritannia har høyere siteringsindeks på dette fagfeltet enn Norge. Dette fremkommer i en ny artikkel publisert i ICES Journal of Marine Science.

DAG W. AKSNES, FORSKER, NIFU

Et av kjennetegnene ved norsk forskning er en spesialisering mot fag knyttet til utnyttelse av våre naturressurser. Et eksempel her er fiskeri- og havbruksforskning. Det har vært en betydelig vekst både i den norske og globale vitenskapelige publiseringen på fagfeltet de siste tiårene. Særlig ser vi en sterk vekst i antallet artikler som omhandler fiskeoppdrettsarter som atlantisk laks og regnbueørret samt problemstillinger knyttet til akvakultur mer generelt.

Veksten i antallet artikler har vært sterkest for asiatiske land, hvor særlig Kina har økt volumet mye. Asiatiske lands forskning er likevel gjennomgående mindre sitert enn vestlige lands forskning. For eksempel oppnådde Japan en siteringsindeks på 59, det vil si at artiklene ble sitert om lag 40 prosent mindre enn det som er gjennomsnittet for fagfeltet (normalisert til 100). De norske artiklene oppnådde en siteringsindeks på 152, noe som er betydelig over verdensgjennomsnittet og gjennomsnittet for norsk forskning totalt (som er ca. 130 i perioden).

Fig._s.36