Forskning

Bøker: Målrettet endring av innovasjonssystemer

Gjennom ni kapitler belyser forfatterne av denne boken forskjellige temaer knyttet til målrettet eller styrt forandring av innovasjonssystemer eller det de kaller sosiotekniske systemer.

ANTJE KLITKOU, FORSKER, NIFU
Antje.klitkou@nifu.no

Boka er redigert av Susana Borrás, professor ved Copenhagen Business School, og Jakob Edler, professor og direktør ved Manchester Institute of Innovation Research ved Universitetet i Manchester. Boka er den første i en ny serie i regi av det europeiske forskernettverket European Forum on Science, Technology and Innovation Policy (EUSPRI). Boka springer ut av to workshops som redaktørene organiserte i 2012 i København. Forfatterne kommer ellers fra Frankrike, Spania, USA og Østerrike.

Redaktørene skriver innledningsvis at målet med boka er å bidra til den akademiske debatten om styrt endring av sosiotekniske systemer. De ser et behov for et teoretisk rammeverk som klargjør sentrale begreper som styring, sosiotekniske systemer og innovasjonssystemer. Boka legger til grunn en mer teoretisk tilnærming av styring av forandringsprosesser enn det empiriske casestudier hittil har gjort. Tre analytiske vinklinger er sentrale: a) forholdet mellom mulighetsstrukturer og aktører som evner å ta grep for å styre endring, b) kartlegging av virkemidler for å sette ut i praksis intenderte kollektive løsninger og c) kilder til og hindringer for at styrte endringsprosesser oppfattes som legitime.

Boka har en tverrfaglig tilnærming og samler studier av vitenskap og teknologi innenfor statsvitenskap og andre samfunnsvitenskapelige disipliner. De bringes sammen med tanke på å skape mulige synergier for teoriutviklingen.

I sin innledning tar redaktørene utgangspunkt i dikotomien mellom et aktørorientert og et institusjonelt styresett for å forklare systemforandringer, og de går gjennom den eksisterende litteraturen om styring av forandring av sosiotekniske systemer og innovasjonssystemer. Det teoretiske rammeverket utdypes i det andre kapitlet, også skrevet av redaktørene, og anvendes i casestudier i seks påfølgende kapitler.

Tema for to av disse kapitlene er standarders rolle som styringsmekanismer. I en casestudie av biologisk nedbrytbar plast studerer Arthur Daemmrichs standarders rolle som koordineringsinstrument i teknologiske styringssystemer. Allison Loconto og Marco Barbier undersøker standarders rolle i styringen av overgangsprosesser mot mer bærekraftig landbruk og matproduksjon. To andre kapitler handler om innovasjon i medisinsk teknologi og biomedisin.

Mens det til vanlig er fremskritt og utvikling som står i fokus i studier av forandring av sosiotekniske og innovasjonssystemer, studerer Peter Stegmaier, Stefan Kuhlmann og Vincent R. Visser et eksempel (utfasing av lyspærer) på styrt nedbygging og avvikling av et sosioteknisk system.

I en casestudie om nanoteknologi ser Aurélie Delemarle og Philippe Laredo på hvordan styring av radikale forandringsprosesser skjer. I det oppsummerende kapitlet trekker Susana Borrás og Jakob Edler konklusjoner og skisserer veien videre for utviklingen av en teori om styrt forandring av sosiotekniske systemer.

SUSANA BORRÁS & JAKOB EDLER (EDS.): THE GOVERNANCE OF SOCIO-TECHNICAL SYSTEMS: EXPLAINING CHANGE. EDWARD ELGAR 2014. 232 S.