Forskning

Forskningspolitikk og NIFU inviterer til debatt om den forskningspolitiske systemgjennomgangen i Arendal

Vi inviterer til en times debatt om regjeringens systemgjennomgang den 14. august kl 17:15 i Arendal. Forskningssystemet er laget for fortidens utfordringer. I den forbindelse distribuerer vi også en spesialutgave av Forskningspolitikk med utvalgte artikler som direkte eller indirekte adresserer den kommende stortingsmeldingen om forskning. Et sentralt spørsmål er: Hva slags forskningspolitikk trenger vi i møte med dagens kriser og fremtidens utfordringer?

Bakgrunn

Da dramaet under forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe var på det mest intense, kom Kunnskapsdepartementet frem med en løsning som skulle roe gemyttene og gi det forskningspolitiske systemet tid til å tenke. Departementet varslet en egen gjennomgang av det forskningspolitiske systemet. Gjennomgangen skal lede frem til en egen stortingsmelding i 2025.

I en egen invitasjon til en innspillsrunde viste den nåværende forskningsministeren, Oddmund Hoel, til at de store samfunnsutfordringene går på tvers av mange sektorer:

«Derfor er eit overordna spørsmål for systemmeldinga korleis vi kan rigge forskingssystemet slik at vi kan jobbe enda betre saman på tvers av sektorar, og vi må tydeleggjere roller og ansvar.»

Dette er ikke en enkel oppgave, nettopp fordi de store samfunnsutfordringene går på tvers av sektorer og fordi svaret på disse utfordringene ikke kan reduseres til forskning og innovasjon alene.

Svaret på klimakrisen må, for eksempel, også omfatte en politikk for holdninger, utvikling av nasjonale og internasjonale reguleringer, en bedre håndtering av sterke nærings- og samfunnsinteresser, en kobling til geopolitiske maktkamper og mye mer. Forskning kan bidra med innsikt langs alle disse dimensjonene, men svaret kan ikke bli «mer penger til forskning» alene.

Stortingsmeldingen må gjøre mye mer enn å flikke på det eksisterende forskningssystemet i den hensikt å få mer effekt ut av den forskningen som finner sted. Den må gi oss en visjon om hvordan regjeringen ser på forskning og innovasjon som verktøy i utviklingen av et bedre og mer ansvarlig samfunn. Meldingen må ha et svar på hvordan forskning og innovasjon kan bli sentrale komponenter i strategier som ikke primært er rettet mot forskningssystemet.

Spesialutgaven kommer ut under Arendalsuka

Politikken må også ta hensyn til at mange av de krisene vi står overfor i dag, også – i en viss grad – er forårsaket av forskning og innovasjon. Den tiltakende politiske polariseringen har, for eksempel, blitt forsterket av algoritmene til ulike sosiale plattformer. En meget teknologisk avansert norsk petroleumssektor bidrar hver dag til at klimakrisen forsterkes.

Alt dette forutsetter også at det finnes et forsknings- og innovasjonspolitisk apparat som er i stand til å analysere de systemene det her er snakk om, som har kapasitet til å komme med gode politiske råd til regjeringen, og som er i stand til å gjennomføre de politiske grepene som behøves. Dette gjelder både på departementsnivå og på direktorats-/rådsnivå.

Dette er noe av det vi ønsker å belyse under Arendalsuka.

Vi møtes under Arendalsuka

Arrangementet finner sted i GRID-Arendal, Alltinget sine lokaler, kl 17:15 til 18:15. Det er en kort agenda:

1. Kulturdebatt: Forskningens plass i samfunnet (15 minutt)
Hva slags verden vil vi ha? Det blir debatt om hvordan forskning og innovasjon endrer samfunnet – på godt og vondt. Vi ser også på hvordan forskningspolitiske tankesett, tradisjoner, institusjoner og maktkamper fremmer eller hemmer vår evne til nytenking og omstilling.

Moderator: Carina Hundhammer, direktør for samfunns- og næringslivskontakt, MarNat fakultetet UiO
Per Koch, Redaktør og spesialrådgiver ved NIFU
Tomas Nordlander, Administrerende direktør ved NILU

2. Politisk debatt: Omstillingens betydning for forskningspolitikken (45 minutt)
Norge står foran tidenes omstilling av næringslivet, et grønt og digitalt teknologiskifte og en ny geopolitisk situasjon. Hvordan skal forskningspolitikken møte disse utfordringene med 15 departementer bak rattet, universiteter på hvert nes og stramme budsjetter?

Moderator: Espen Solberg, Forskningsleder ved NIFU
Marit Knutsdatter Strand, Stortingspolitiker (Senterpartiet)
Alfred Bjørlo, Stortingspolitiker (Venstre)
Rebekka Borsch, Avdelingsdirektør ved NHO
Camilla Stoltenberg, Konsernsjef ved NORCE
Christen Krogh, Rektor ved OsloMet

Oppslag i Arendalsukas program.

Artikler i Forskningspolitikk om systemgjennomgangen

Innspill til regjeringen om arbeidet med systemmeldingen

Foto: Getty