Kort sagt

Forskningsstatsbudsjettet 2025

Forskningspolitikk kommer med en totalgjennomgang av det nye statsbudsjettet når NIFUs statsbudsjettanalyse er gjennomført. Her følger imidlertid noen sentrale punkter basert på Kunnskapsdepartementets presentasjon av regjeringens forslag.

De offentlige bevilgningningene til FoU utgjør 48, 5 milliarder kroner i budsjettforslaget for 2025. Det tilsvarer 0,89 prosent av BNP. Det representerer en realnedgang på 3,5 prosent sammenlignet med 2024, da BNP-andelen var 0,93 prosent.

Hvis man legger til det provenytapet Skattefunn representerer blir tallene 52,2 milliarder og 0,96 prosent (mot 1 prosent i 2024).

Utvikling i FoU-løyvingar i statsbudsjettet og offentleg finansierte FoU-utgifter (SSB/NIFU)

Regjeringen kan dermed men en viss rett si at den har nådd målet om at det offentlige skal bekoste 1 prosent av BNP til FoU. Den ligger imidlertid langt fra treprosentmålet, som nå forutsetter at næringslivet sørger for de gjenværende 2 prosent.

«Regjeringa vil oppretthalde eit høgt nivå på forskingsfinansieringa,» sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.

«Vi prioriterer i tillegg fleire større forskingssatsingar i neste års budsjett. Mellom anna satsar vi stort på forsking og utvikling i forsvarssektoren. I tillegg satsar vi på område som kvanteteknologi og utvikling av norske og samiske språkmodellar. Med dette statsbudsjettet legg vi grunnlaget for den nasjonale, teknologiske infrastrukturen vi treng i framtida.»

Den største nedgangen finner vi i budsjettene til Kunnskapsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Nedgangen på KDs budsjett skyldes lavere overføringer til EUs rammeprogram, mens NFD betaler mindre til ESA.

Ikke overraskende får Forsvarsdepartementet en betydelig økning i FoU-budsjettet. Det er også klart at det blir et økt sikkerhetspolitisk fokus i forskningspolitikken i sin helhet.

Forskningsrådets budsjett har en liten nedgang (fra 11778 mill til 11716 mill). Kunnskapsdepartementet skriver at nedgangen skyldes overgangen til ny budsjettmodell.

Regjeringen vil bevilge 46,4 milliarder til universitetene og høyskolene. Det blir med andre ord ikke mer penger til den sektoren.

Det settes imidlerti av midler til 50 nye studieplasser i medisin, 10 i veternærmedisin og 100 i IKT. Fagskolene får 1000 ekstra studieplasser. Det er, som statsråden nevnte, en særskilt økning i bevilgningene til kvanteteknologi og til norske og samiske språkmodeller for bruk i kunstig intelligens.

Foto: Maksym Kapliuk