Hvordan kan vi bruke matsystemet som en motor for innovasjon og samtidig oppnå bærekraftig matproduksjon? Ved å forstå og utnytte sammenhengene i matsystemet, kan vi utvikle nye løsninger som virkelig gjør en forskjell.
Bente E. Torstensen, administrerende direktør, Nofima (foto)
Antje Gonera, innovasjonsforsker, Nofima
Stine Alm Hersleth, innovasjonsforsker, Nofima
Matsystemet er ikke bare en teoretisk modell. Det er en måte å tenke på mat på der alt henger sammen. Alt og alle som er involvert i mat på en eller annen måte, er del av matsystemet.
Det omfatter alle aktiviteter som påvirker maten vi spiser, fra produksjon til forbruk. Det går langt utover den tradisjonelle lineære verdikjeden fra jord til bord. Det inkluderer mennesker, miljøet der maten dyrkes og oppbevares, hvordan maten påvirker helsa vår, og økonomien rundt det hele.
Når vi ser disse sammenhengene, kan vi lettere finne nye og bedre løsninger. Denne måten å tenke på er et godt verktøy for å skape noe nytt i matbransjen.

Kombiner matsystemtankegangen med designdrevet innovasjon
Designtenking er en systematisk metode der brukerne står i sentrum. Vi starter med å forstå hva folk faktisk trenger, og det gjør vi gjennom observasjon og dialog. Deretter definerer vi den egentlige utfordringen og utforsker mange mulige løsninger. Så lager vi enkle prototyper som vi tester med brukere, og forbedrer løsningene basert på tilbakemeldinger. Dette gjør at vi kan rette opp i feil tidlig, og sikrer at løsningene møter reelle behov.
«Double Diamond»-modellen er en måte å systematisere designdrevet innovasjon. Først utforsker vi og definerer problemet. Så utvikler vi løsninger og leverer dem.

I Nofima innlemmer vi designdrevet innovasjon i mange forskningsprosjekter. Det gir gode resultater og fungerer godt sammen med matsystemtankegangen, fordi det fremmer tverrfaglighet, fleksibilitet og et helhetlig perspektiv.
Fra løsninger for eldres måltidsbehov til bærekraftig fôr
Matlyst: Brukersentrert innovasjon for eldres måltidsbehov
Vi har integrert designtenking i utviklingen av måltidsløsninger for hjemmeboende eldre. Studenter ved Handelshøyskolen på NMBU fikk opplæring i hvordan de kunne jobbe med designdrevet innovasjon. De skulle utvikle gode, sunne og bærekraftige løsninger for å dekke måltidsdøgnet til friske hjemmeboende eldre, og kom fram til følgende: Eldre ønsker mat som er enkel å tilberede, mat som både smaker godt og er sunn, og noen å spise sammen med.
Vinnerkonseptet ble «Tallerkenmerket» – et system som hjelper eldre å velge riktig i butikken og gir dem oppskriftsforslag gjennom QR-koder. At de eldre var vant til å bruke apper overrasket studentene.
NORSKVegetar: Systemisk innovasjon for plantebaserte produkter
I utviklingen av norske vegetarprodukter brukte vi designtenking for å koble sammen hele verdikjeden. Involveringen av forbrukere ga viktig innsikt om at mange:
- Synes det er vanskelig å lage vegetariske middagsalternativer som er ernæringsmessig fullverdige
- Ønsker å spise norsk mat
- Er opptatt av naturlighet og er skeptiske til vegetarretter som er ultraprosessert.
En viktig del av arbeidet var å kartlegge tilgjengelige råvarer og teknologier. Deretter gjennomførte vi workshops for å utvikle tre satsingskategorier. Vi innlemmet matsystemtankegangen i innovasjonsprosessen, ved å inkludere hele bredden fra råvareprodusenter til sluttbrukere. Resultatet ble prototyper basert på norske planteråvarer som imøtekommer forbrukernes ønsker om naturlige, mindre prosesserte produkter.
Samfunnsoppdraget bærekraftig fôr
I Nofima har vi atskillige prosjekter der målet er å utvikle bærekraftig fôr. Et av disse er Millennial Salmon. I dette prosjektet har vi forsket for å utvikle framtidens laksefôr. Vi har testet nye råvarer, som insekter og mikroalger, for å redusere avhengigheten av begrensede ressurser. Dette er bra for miljøet og gir god og sunn laks.
Vi har jobbet sammen med aktører fra mange ledd i matsystemet, fra råvareprodusenter til butikker, for å finne ut hvordan vi kan utnytte ressursene best mulig. Det gjelder for eksempel å bruke restråstoff som ellers ville gått til spille.
Vi har sett på både miljømessige, økonomiske og samfunnsmessige aspekter, og benyttet livssyklusanalyser (LCA) for å vurdere klimaeffekter. Vi har også undersøkt hvilke preferanser millennium-generasjonen har, for å møte deres krav.
Veien videre
Vi ser det som en anerkjennelse at vi er utnevnt til regjeringens nye ekspertutvalg som skal sikre bærekraftige matsystemer og styrke norsk matsikkerhet. Her vil folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk bli sett i sammenheng.
Verden, og Norge, står overfor komplekse utfordringer der matsikkerhet, klimaendringer og global matproduksjon er tett sammenvevd. Med et solid fundament innen både sjømat og mat fra landbruk i Nofima, ser vi fram til å bidra med kunnskap om konkrete løsninger som kan styrke bærekraften i det norske matsystemet, og bidra til at det globale matsystemet blir mer bærekraftig.
For å oppnå bærekraftig matproduksjon, må vi fortsette å utforske og implementere innovative løsninger basert på matsystemtankegangen. Ved å bruke designtenking og systematisk metodikk for innovasjon, for eksempel rammeverk som Double Diamond, Mission Model Canvas og Theory of Change, kan vi utvikle konkrete løsninger som er godt forankret, effektive og bærekraftige.
Synes du det fortsatt er vanskelig å få grep om hva matsystemer er? Det er hjelp å få: https://nofima.no/fakta/verdt-a-vite-om-matsystemer/
Foto: Bente Torstensen. Fotograf: Audun Iversen