Forskning

Norsk som publiseringsspråk blir mindre viktig

Av de rundt 25 000 publikasjonene som norske forskere skrev i 2017, var kun 10 prosent skrevet på norsk. Nesten 9 av 10 ble skrevet på engelsk, og én prosent ble skrevet på andre språk. Andelen norskspråklige publikasjoner har også falt – fra 15 prosent i 2011 til 10 prosent i dag.

Kristoffer  Rørstad, seniorrådgiver, NIFU
kristoffer.rorstad@nifu.no

Norske forskere samarbeider i økende grad med utenlandske forskere. En konsekvens av dette er at det blir publisert mindre på eget språk. Det er betydelige forskjeller i innslaget av norskspråklig publisering mellom fagområdene.

I 2017 ble rundt 30 prosent av publikasjonene innenfor humaniora og i underkant av en fjerdedel innenfor samfunnsvitenskapelige fag skrevet på norsk. Det var langt færre norskspråklige publikasjoner innenfor medisin og helsefag og realfag og teknologi, der andelen var henholdsvis 5 og 1 prosent.

Som figuren under  viser, har samfunnsvitenskapelige og humanistiske forskere bidratt mest til nedgangen i norsk som publiseringsspråk.

I evalueringen av humaniora (Forskningsrådet 2017), ble institusjonene anbefalt av evalueringspanelet å publisere mer internasjonalt for å forbedre sine internasjonale strategier.

Figur
Norske vitenskapelige publikasjoner etter fagområder, 2011–2017.
Kilde: Cristin, beregninger: NIFU

Hovedbilde: Engelsk blir stadig mer dominerende som publiseringsspråk (Illustrasjon: alexis84)