Kort sagt

Framtidens demokrati

Av Erik F. Øverland, President World Futures Studies Federation WFSF og spesialutsending for utdanning og forskning ved den norske ambassaden i Berlin.

Hvorfor diskutere demokratiets framtid?

Diskusjonen om framtidens demokrati er av avgjørende betydning i en verden preget av raske endringer, kompleksitet og nye utfordringer. Demokratiet er ikke statisk; det er et levende system som må tilpasses og utvikles for å møte skiftende behov og forventninger. Å utforske og diskutere framtidens demokrati gir oss muligheten til å forstå de dynamiske kreftene som påvirker politiske systemer, identifisere utfordringer og formulere innovative løsninger. Til dette er framsynsmetodikk både ønskelig og avgjørende.

Framtiden for våre demokratier, og særlig den nordiske demokratitradisjon, står overfor flere komplekse spørsmål som krever inngående refleksjon. Teknologiske fremskritt, «postfaktuelle» utviklinger, globalisering, framveksten av autoritære politiske grupperinger, klimaendringer, økonomisk ulikhet og pandemier er bare noen av faktorene som utfordrer tradisjonelle demokratiske modeller.

Åpne og inkluderende samtaler om hvordan demokratiet skal tilpasses disse realitetene, er essensielt for å sikre at solide demokratiske tradisjoner forblir effektive og rettferdige.

Noen utvalgte problemstillinger

En viktig del av denne diskusjonen er digitaliseringens påvirkning på demokratiske prosesser. Sosiale medier og teknologiske plattformer har gitt borgerne en kraftig stemme, men samtidig har de også skapt rom for spredning av falske nyheter, polarisering og trusler mot personvern. Hvordan demokratier skal håndtere disse utfordringene, og samtidig dra nytte av teknologiens potensial for deltakelse og transparens, er et sentralt spørsmål.

Videre er spørsmålet om inkludering og representasjon i demokratiske institusjoner kritisk. Minoriteter, kvinner og marginaliserte grupper må ha en sterk og rettferdig stemme i beslutningstakingen. Diskusjoner om kvotering, inkluderende politikk og tiltak for å bekjempe diskriminering er viktig for å forme et demokrati som reflekterer mangfoldet i samfunnet.

Å utforske hvordan demokratiet kan håndtere globale utfordringer, er også avgjørende. Klimaendringer, pandemier og migrasjon kjenner ingen nasjonale grenser. Derfor må demokratiske modeller utvikles for å samarbeide på tvers av landegrensene, dele kunnskap og koordinere effektive tiltak. Diskusjoner om styrkingen av internasjonale institusjoner og partnerskap er essensielle for å håndtere disse globale truslene.

En annen viktig dimensjon av diskusjonen om framtidens demokrati er utdanning og informasjon. Et informert samfunn er avgjørende for et velfungerende demokrati. Hvordan sikre at borgere har tilgang til pålitelig informasjon, utvikle kritisk tenkning og forstå viktigheten av deltakelse?

Videre er det også nødvendig å utforske alternative demokratiske modeller. Representativt demokrati har i vestlige tradisjoner vært det dominerende systemet, men deltagende demokrati, direkte demokrati, liquid demokrati og andre former for politisk organisering bør diskuteres. Å forstå styrkene og svakhetene ved ulike demokratiske tilnærminger vil bidra til å forme et system som bedre svarer på samfunnets behov.

Til slutt er det viktig å se på hvordan demokratiet kan styrkes gjennom aktivt borgerskap. Å oppmuntre til deltakelse, engasjement og ansvar er sentralt for å bevare og styrke demokratiske verdier. Dette kan omfatte tiltak som å styrke sivilsamfunnet, fremme politisk utdanning og skape mekanismer for å involvere borgere i beslutningsprosesser.

Diskusjonen om framtidens demokrati er avgjørende for å forme et robust og tilpasningsdyktig demokratisk system. I tråd med det beste innenfor den nordiske tradisjonen er åpenhet, inkludering og nysgjerrighet nøkkelen til å utforske kompleksiteten i dagens verden og bygge et demokrati som tjener hele samfunnet. Dette engasjementet i diskusjonen om framtidens demokrati er ikke bare nødvendig, vi har en forpliktelse til å sikre at demokratiske verdier forblir relevante og kraftfulle i en stadig skiftende framtid.

World Futures Studies Federation ser på demokratiets vilkår

World Futures Studies Federation WFSF[1] i samarbeid med toneangivende nordiske framsynsmiljøer samt to miljøer fra Nederland og Tyskland inviterer til høyttenkning om demokratiets vilkår de neste tiårene. Arrangementet vil gå av stabelen i Reykjavik, Island, og er ledd i WFSF’ arbeid med å etablere et eget nordisk kapittel for framtidsstudier.

Partnerne, som alle er institusjonelle medlemmer av WFSF, er Icelandic Centre for Futures Studies ICFS (IS), Finland Futures Research Centre FFRC (F), Copenhagen Institute for Futures Studies CIFS (DK), Educore (NL), Themis Foresight (D) og MindThe Gap (N). Ønsket om å hedre minnet til en av de mest framstående islandske framtidsforskerne, Eiríkur Ingólfsson (1960–2019) er også en viktig beveggrunn for konferansen. Ingólfsson var en pioner i å introdusere scenariotenkning og framsyn på Island, både for bedrifter og organisasjoner. De siste årene av sitt liv bodde og virket han i Norge.

Bli med på konferanse!

Bli med oss, for sammen med toneangivende framtidsforskere å skape konkrete tiltak for å sikre at demokratiske verdier blir brukt til å takle våre utfordrende globale problemer. Vi inviterer deg til å delta i diskusjoner, workshops, praktiske økter og samtaler for å utvikle spesifikke løsninger og ideer for å akselerere prosesser for borgerdeltakelse, engasjement blant entusiastiske unge og gruppeaksjoner.

Ved å bruke framtidstenkning og -metoder vil vi undersøke mulige måter å utvikle det vi foreslår å kalle «Democracy+» på, som et verktøy for å utforske hva som er nødvendig for en samfunnskontrakt 2.0 for det 21. århundre.

Med fokus på 2040 blir du her en del av et handlingsorientert og utfordringsdrevet 3-dagers arrangement for å omforme morgendagens demokrati.

Klikk her for mer om  arrangementet og mulighet for påmelding.

[1] WFSF er en global agerende NGO og partner til UNESCO. WFSF feiret nylig sitt 50-årsjubileum med sin 25. verdenskonferanse i Paris og er et av verdens ledende miljø for framtidstenkning og -analyser, wfsf.org .

Se også: Politikkutvikling i komplekse samfunn